top of page

O KLUBU

ŽNK RADOMLJE

Od ustanovitve 2012 Ženski nogometni klub Radomlje vztrajno raste in že od samega začetka gradi celotno tekmovalno piramido, od najmlajših osnovnošolk do članic in rekreativk. S profesionalnim delom licenciranih trenerk in trenerjev, vodstva in uprave kluba, strokovnega sveta ter mnogih drugih prostovoljcev se je klub uveljavil kot eden vodilnih na področju ženskega nogometa v Sloveniji.

Do danes je v klubu nabiralo znanje in izkušnje že več sto deklet izmed katerih se jih je veliko število prebilo v reprezentančne vrste. Trenutno pod okriljem kluba trenira preko 100 deklet v vseh starostnih kategorijah in še dodatnih 100 redno vadi pod vodstvom naših trenerk in trenerjev v dekliških nogometnih krožkih na okoliških osnovnih šolah in na nogometnih uricah za najmlajše.

Vse naše selekcije vsakoletno dosegajo rezultate v vrhu Slovenskega ženskega nogometa. ŽNK Radomlje od svojega nastanka dalje z vsemi selekcijami (DU11, DU13, DU15, DU17 in članicami) nastopa v ženski slovenski nogometni ligi, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije. V tekmovanje z dečki prijavljamo tudi ekipo deklic U9 in U12; tekmovanje poteka v organizaciji Medobčinske nogometne zveze Ljubljana. Dekliško tekmovanje za deklice do 11 let sicer obstaja, a je organizirano le dvakrat letno, zato nadaljujemo z vizijo, da mlajše deklice vključujemo v tekmovanje s fanti (U9 drugo leto zapored, U11 tretje leto zapored). Rezultati v tej starostni kategoriji so nepomembni, pomembno je, da našim najmlajšim deklicam igranje s fanti prinaša obilo izkušenj in jim omogoča zdrav razvoj v celostne osebnosti.

V naši sredini dekletom omogočamo zdravo, varno in prijetno preživljanje prostega časa in kvalitetne pogoje za čim boljši nogometni in osebnostni razvoj.

2_edited.png
1_edited.png

DEKLIŠKI IN ŽENSKI NOGOMET V SVETU

Dekliški in ženski nogomet je v svetu v meteornem porastu. Svetovna nogometna zveza, FIFA, je v raziskavi leta 2014 potrdila, da je na svetu skoraj pet miljonov registriranih igralk in da po svetu žogo brca več kot 30 milijonov žensk. V oktobru 2018 pa je FIFA oznanila globalno strategijo za razvoj ženskega nogometa, katere cilj je 60 milijonov nogometašic do leta 2026. V letu 2017 je Evropska nogometna zveza zabeležila 1.365 miljona registriranih igralk, kar predstavlja kar 7.5% porast iz prejšnjega leta.

Nogomet velja za enega izmed najbolj popularnih športov na svetu. Zadnje svetovno prvenstvo je spremljala skoraj polovica svetovnega prebivalstva.  Finale ženskega svetovnega pokala 2015 v Kanadi je dosegel nov rekord v številu gledalcev, ki je presegel vsa FIFA tekmovanja razen finala svetovnega pokala za moške.  Do 2017 je bil finale ženskega svetovanega pokala 2015 s 23 milijoni ogledov tudi najbolj gledana nogometna tekma v ZDA, več kot košarkarski NBA finale 2015 in hokejski Stanley Cup. Več kot 750 milijonov  gledalcev si je ogledalo finale po vsem svetu.

 

DEKLIŠKI IN ŽENSKI NOGOMET PRI NAS

Na žalost se v Sloveniji še vedno prepogosto srečujemo s stereotipom, da nogomet ni ženski šport. V Ženskem nogometnem klubu Radomlje si že vrsto let prizadevamo podreti ta stereotip in uspešno dokazujemo, da je ta čudovita igra primerna tako za moške kot tudi za ženske. Skupaj z ostalimi klubi v Sloveniji si prizadevamo ženski nogomet približati slovenski javnosti in pokazati, da tudi dekleta igrajo nogomet.

V začetku 2018 je bilo v Sloveniji registriranih približno 2500 igralk. Letno se število nogometašic konstantno in eksponentno povečuje.  Strinjamo se s predsednikom UEFA, g. Čeferinom: »Potencijal ženskega nogometa nima meja…«.

bottom of page