top of page

Meho Bašić: Nogomet imam rad, tako da je iskrica takoj preskočila


Ekipa in trener Meho Bašić po zmagi v Ajdovščini. (Foto: Nina McQuarrie)

Meho Bašić se je na klop kadetinj ŽNK Radomlje vrnil po letu 2015. Po njegovih besedah je bil interes po sodelovanju obojestranski, potem ko so mu iz vodstva ŽNK Radomlje predstavili vizijo in načrt za ekipo.


"Dela z dekleti sem navajen, je pa bilo več prilagajanja glede ostalih stvari. V času, ko ne vodiš ekipe, imaš več časa za stvari izven nogometa. Ko so ŽNK Radomlje vzpostavile stik z mano glede vrnitve na trenerski stolček in predstavile vizijo, sem takoj sprejel. Če imaš rad nogomet, takoj preskoči "iskrica". Čeprav sem si že prej rekel, da je bilo dovolj trenerstva, sem mesto sprejel. Interes je bil obojestranski, poznamo se in če lahko pripomorem k razvoju igralk, zakaj pa ne... Pogoji dela in ekipa so dobri, tako da tako z mojim delom kot delom igralk lahko naredimo dober rezultat. V teh nekaj mesecih sem se lahko prepričal v kakovost in delovno vnemo igralk, nekaj načrtov smo že izpolnili, čaka pa nas še veliko dela."


Kadetinje so pod vodstvom Meha Bašića odigrale tudi dve ligaški tekmi, trenutno pa so sredi dolgega premora, na igrišča pa se vrnejo šele 11. maja. Temu dolgemu premoru botrujeta reprezentančna premora (reprezentanci do 17 in 19 let sta se merili na elitnem delu kvalifikacij za preboj na evropsko prvenstvo) in tudi dejstvo, da so Radomljanke naslednja dva kroga proste. Liga se je namreč začela z neparnim številom ekip, po izstopu ekipe Trebnje Brežice iz lige (ekipa se je združila z ljubljansko Olimpijo), pa so naše igralke tako proste še dodaten krog, skupaj pa bodo ekipe v ligi odigrale 15 tekem.


"Tekmovalnega ritma zaradi tega premora ni, kar za sabo potegne marsikatero težavo. Pred prvenstvom seveda narediš plan dela in načrtuješ priprave, nato pa potrebuješ tekmovalni ritem. Sploh zimski del priprav je ključen, saj je daljši in tako lahko opraviš več dela; od bazičnih in kondicijskih priprav, priprav za agilnost in moč, tehnike in tako naprej. Premor je prišel v slabem času za nas, saj smo po dveh zmagah ravno prišli v tekmovalni ritem. Odigrali bomo še kakšno pripravljalno tekmo, da ohranimo še tisto tekmovalnost, ki je prisotna samo na tekmah. Ampak kaj hočeš, koledar je bil določen vnaprej, mi pa se moramo po najboljših močeh potruditi. Tekma sama pa je edini merodajni pokazatelj, kako je ekipa pripravljena oz. kako se je na treningih delalo."


"Dekleta bi morala odigrati čimveč tekem, da dobijo potrebne izkušnje. Škoda, da ni več pokalnega tekmovanja za kadetinje, saj ima to tekmovanje še poseben draž. Ko sem prvič deloval v ŽNK Radomlje kot trener, smo se z ekipo kadetinj dvakrat prebili v finale pokala, čeprav smo bili na nekaterih tekmah "outsiderji". Idealno pa bi seveda bilo, da bi imeli več ekip v ligi." je še povedal glede dolgega premora v prvenstvu.


Pred tekmo proti Ajdovščini. (Foto: Nina McQuarrie)

Po izstopu ekipe Trebnje Brežice, ki se je združila s kadetsko ekipo ŽNK Olimpije, je ekip v kadetski ligi še manj. So ekipe sedaj nekoliko bolj kvalitetne? "Kakovost lige je večja zaradi tega. Kakovostne igralke so nekako bolj razporejene po ekipah, zato je manj izredno visokih zmag (za deset zadetkov ali več). Ekip sicer še ne poznam popolnoma, ampak tukaj so npr. Pomurje, Maribor, Krim, Ptuj, tudi v Ajdovščini dobro delajo... Krimu smo dali pet zadetkov, ampak Ljubljančanke po igri niso bile tako podrejene, kot bi na prvi pogled pokazal rezultat. Na tej tekmi smo izkoristili svoje priložnosti, na tekmi proti Ajdovščini pa smo sicer zmagali 0-2, ampak smo imeli ob tem še kup lepih priložnosti. Včasih imaš dober dan, včasih pa malo manj. Vseeno pa je veliko lažje delati ob dejstvu, da si pripravljaš priložnosti, a žoga noče v gol. Na treningu smo popravili ta del igre, a zaradi premora tega ne moremo preizkusiti na tekmi. Na srečo pa se odpravljamo na turnir v Italijo, kjer bomo odigrali tekme z ekipami iz drugih držav. Turnir je močen, ampak to mi je všeč. Je izziv, da vidiš, kje si. Vemo, da se v sosednjih državah igra dober nogomet, dekleta pa se bodo imela tako priložnost preizkusiti proti vrstnicam iz drugih držav. Verjamem v ekipo in v to, da se bomo dobro odrezali. Predvsem je to velika priložnost za nabiranje izkušenj."


Meho Bašić ima s podobnimi turnirji že nekaj izkušenj, pod njegovim vodstvom so kadetinje leta 2015 osvojile mednarodni turnir na Rijeki. "Leta 2015 smo se odpravili na "Komm Mitt" turnir na Rijeko, kjer smo bili ena redkih ekip, ki ni prihajala iz nemško govorečega področja. Bili smo popolni "outsiderji", a smo na koncu osvojili turnir. Vedno pravim, da se ob borbeni predstavi ekipe na tekmi lahko zgodi vse. Taki turnirji pa so dobri tudi za nas trenerke in trenerje, da vidiš, kako določene stvari delajo v tujini. Meni osebno je najbolj všeč italijanski nogomet, predvsem glede taktike, tako da bo ta turnir dobra šola tudi zame."


"Naša dekleta so tehnočno dobro podkovana, sam pa poskušam delati čimveč tehnike v gibanju. Tako porabiš manj časa za ustavljanje in držanje žoge, hitreje poteka igra in več imaš priložnosti za nevarne akcije. Nogomet je zmeraj hitrejša igra, sploh ko gledamo kake profesionalce, imajo ti komajda dovolj časa za sprejem in oddajo žoge. Zato je pomemben tisti avtomatizem, ki ga igralka dobi skozi izkušnje, te pa skozi tekme. Trening moštvene taktike pa je težko opraviti, saj imamo nekaj igralk v Gimnaziji Šiška. Idealno bi bilo, če bi lahko delali s celotno ekipo, ampak tako pač je."


Ekipa je poleg slovite Kantride odigrala pripravljalno tekmo proti Rijeki. (Foto: Vid Šere)

Pereča je tudi problematika hitrega prehajanja igralk v članske ekipe, ko te dopolnijo predpisano starostno omejitev za igranje v članski konkurenci (16 let). Nekatere igralke tako preskočijo stopničko ali dve v njihovem nogometnem razvoju. "Pred leti sem treniral fantovsko ekipo Doba do 19 let. Meni kot trenerju je bil izziv, da je članski trener na kako tekmo povabil igralca mladinske ekipe. Četudi ta ni igral, si je pridobil nekaj izkušenj. V ženskem nogometu pa igralke mlade začnejo z igrami v članski ekipi, kar je dvorezen meč. Igralka v svoji generaciji lahko izstopa, ko pa pride v člansko ligo, pa so tako soigralke kot nasprotnice starejše, drugačni so dvoboji, hitrost igre ipd. Po mojem mnenju je ta prehod iz mladinskega v članski nogomet pri šestnajstih letih prezgoden. Seveda so igralke, ki si to po svojih zmožnostih in znanju zaslužijo, kar nekaj pa se jih potem "izgubi". Igralke rabijo nekatere normalne prehode oz. morajo iti po stopničkah. Včasih pride turi do preobremenitev igralk, saj nekatere igrajo tako v kadetski kot članski ekipi, potem so tu še reprezentance, fantovske ekipe... kar je za igralke tako fizično kot psihično velika obremenitev. Vedno pravim, da je to kot šola: prehod iz osnovne šole na fakulteto je prehud, zato je vmes tudi srednja šola. Če je igralka talentirana, bo ta prehod hitrejši, vseeno pa se mora tudi taka igralka navaditi dela na treningih."


Kadetska liga se zaključi prvi konec tedna v juniju. Kakšni pa so načrti v tem času? "Preostali premor moramo čim bolj izkoristiti, tako na treningih kot tudi na pripravljalnih tekmah. Do turnirja bomo naredili še nekaj na sami igri moštva, tako da na turnir pridemo pripravljeni. Do enajstega maja pa moramo formo izpiliti za preostale štiri tekme v prvenstvu. Dekleta so treninge oddelala dobro, tako da sem optimističen pred nadaljevanjem prvenstva."


A.S. Foto: Nina Mcquarrie, Vid Šere

112 views0 comments
bottom of page