top of page

USPEŠNO ZAKLJUČEN FIFA PROGRAM ZA RAZVOJ TALENTOV

Svetovna nogometna organizacija FIFA je lani sprožila ambiciozen projekt za razvoj talentov (FIFA Talent Development Programme), ki je vključeval več kot 200 nogometnih zvez z vsega sveta, med njimi tudi Nogometno zvezo Slovenije (NZS). Program, ki se je izvajal prvič, je vodil Arsène Wenger, šef globalnega razvoja nogometa pri FIFI.


S tem projektom, v katerega je bil vključen tudi ŽNK Radomlje, želi FIFA pomagati nogometnim zvezam in predvsem klubskim sredinam ter njihovim mladinskim akademijam pri razvoju nadarjenih mladih igralcev in igralk, vse to z namenom, da jim omogočijo boljše možnosti za dvig nivoja njihovega razvoja, nogometnega znanja in sposobnosti.


Namen projekta je bil sestaviti globalno poročilo o razvoju talentov in ga uporabiti kot podlago za izvajanje podpornih programov od leta 2021 naprej. Z analizo delovanja nogometnih okolij je FIFA pridobila boljše razumevanje razmer v naši državi in drugod po svetu. Vsaka nogometna zveza bo prejela poročilo natančne analize svojih visokozmogljivih ekosistemov v moškem in ženskem nogometu, na podlagi katerega bo nato oblikovana podpora s strani FIFE.


V Sloveniji je bilo v projekt vključenih 13 nogometnih klubov (10 moških in trije ženski) z vsaj tremi zaporednimi mladinskimi kategorijami, vključno s selekcijo do 17 let. ŽNK Radomlje je bil nato kot eden izmed treh in kot edini ženski nogometni klub izbran za nadaljnjo poglobljeno analizo in sodelovanje s strokovnjaki iz belgijskega Double Pass (www.doublepass.com).

Double Pass strokovnjak, ki je v tem projektu sodeloval z ŽNK Radomlje, je Mario Himsl, direktor mladinske akademije v Nemčiji, svetovalec za Madžarsko, Japonsko in Dansko, ocenjevalec klubov nemške Bundeslige in projektni vodja za Nemčijo. Med svoje izkušnje šteje tudi trenerstvo v drugi Bundesligi.


Doble Pass model, ki vsebuje dejavnike, ki so ključni za uspeh akademije

Projekt se je izvajal v obdobju sedmih mesecev in je zaradi epidemije s koronavirusom potekal na daljavo. V tem času je Double Pass strokovnjak, Mario Himsl opravil poglobljeno analizo delovanja v klubu, prav tako je z vsemi trenerji in vodstvom kluba opravil individualne razgovore.

Po končani analizi smo v klubu prejeli podrobno poročilo ter orodja in priporočila za nadaljnje kakovostno delo in nadgradnjo razvoja mladih talentiranih nogometašic. Predsednica kluba Andreja Leskovšek McQuarrie in strokovna vodja trenerjev Nina Čebin sta preko celotnega projekta z Mariom Himslom opravili več sestankov in posvetov, prejšnji teden pa so skupaj pregledali rezultate analize in določili smernice za naprej.

Pregled rezultatov analize

Veseli nas, da smo bili kot edini slovenski ženski nogometni klub izbrani za sodelovanje v FIFA projektu za razvoj talentov. Kvalitetno, strokovno in načrtno delo z mladimi je eden izmed ključnih stebrov našega kluba, zato so nam rezultati analize ter nasveti strokovnjakov še dodatna spodbuda in popotnica za nadaljnji razvoj kakovostnega dela s perspektivnimi nogometašicami, usmerjenimi v vrhunski šport.




110 views0 comments
bottom of page