top of page

ŽNK Radomlje v FIFA programu za razvoj talentov

Svetovna nogometna organizacija FIFA je lani sprožila ambiciozen projekt za razvoj talentov (FIFA Talent Development Programme), ki vključuje več kot 200 nogometnih zvez z vsega sveta, med njimi tudi Nogometno zvezo Slovenije (NZS). Program, ki se izvaja prvič, vodi Arsène Wenger, šef globalnega razvoja nogometa pri FIFI.



S tem projektom, v katerega je vključen tudi ŽNK Radomlje, želi FIFA pomagati nogometnim zvezam in predvsem klubskim sredinam ter njihovim mladinskim akademijam pri razvoju nadarjenih mladih igralcev in igralk. Vse to počnejo z namenom, da jim omogočijo boljše možnosti za dvig nivoja njihovega razvoja, nogometnega znanja in sposobnosti.


Namen projekta je sestaviti globalno poročilo o razvoju talentov in ga uporabiti kot podlago za izvajanje podpornih programov od leta 2021 naprej. Z analizo delovanja nogometnih okolij bo FIFA pridobila boljše razumevanje razmer v naši državi in drugod po svetu. Vsaka nogometna zveza bo prejela poročilo natančne analize svojih visokozmogljivih ekosistemov v moškem in ženskem nogometu, na podlagi katere bo nato oblikovana prilagojena podpora s strani FIFE.



V Sloveniji je v projekt vključenih 13 nogometnih klubov (10 moških in trije ženski) z vsaj tremi zaporednimi mladinskimi kategorijami, vključno s selekcijo do 17 let. ŽNK Radomlje je bil nato kot eden izmed treh in kot edini ženski nogometni klub izbran za nadaljnjo poglobljeno analizo in sodelovanje s strokovnjaki iz belgijskega Double Pass (www.doublepass.com). Ti bodo nato klubu podali podrobno poročilo in smernice za delo v prihodnje.


Double Pass strokovnjak, ki v tem projektu sodeluje z ŽNK Radomlje, je Mario Himsl, direktor mladinske akademije v Nemčiji, svetovalec za Madžarsko, Japonsko in Dansko, ocenjevalec klubov nemške Bundeslige in projektni vodja za Nemčijo. Med svoje izkušnje šteje tudi trenerstvo v drugi Bundesligi.



Foto: Tomaž Strgar

188 views0 comments
bottom of page