top of page

KARMEN ULBIN NA SEMINARJU NA FERSKIH OTOKIH

Karmen Ulbin, vodja mladinskega pogona Ženskega nogometnega kluba Radomlje ter trenerka selekcij do 15 in 17 let, je med nedeljo in četrtkom bivala na Ferskih otokih, kjer je sodelovala na UEFA seminarju Share.


Nogometna zveza Ferskih otokov je na seminarju pod okriljem Evropske nogometne zveze ob domačih in slovenskih gostila še trenerje iz Belgije, Bolgarije, Estonije, Lihtenštajna, Portugalske, Severne Makedonije in Španije. Slovenijo so ob Anji Milenkovič in Karmen Ulbin zastopali še Laura Slemc (ŽNK Cerklje), Žiga Grgasović (ŽNK Krim) in Jan Polanc (ND Primorje Ajdovščina).


Udeleženke in udeleženci seminarja iz devetih držav so izmenjali mnenja glede praks v posameznih državah, predlagali nove ideje in morebitne izboljšave na področju dekliškega nogometa. Ferski otoki, ki premorejo vsega 50 tisoč prebivalcev, se tako lahko pohvalijo z dvema ženskima ligama in 16 klubi, še bolj množična pa so tekmovanja mlajših selekcij.


»Veliko smo govorili o dobrih praksah v posameznih državah, predvsem glede razvoja ženskega in dekliškega nogometa ter prepoznavnosti ženskega nogometa. Predstavniki s Ferskih otokov so zelo dobro predstavili svojo strategijo za razvoj ženskega nogometa in nam razkrili, da ne glede na njihovi velikost države, ki šteje zgolj 50.000 prebivalcev, zelo dobro vzpostavljajo in delajo na razvoju mladih igralk in igralcev,« pravi Karmen Ulbin.


Trenerka, ki je v letošnji sezoni s selekcijama do 15 in 17 let osvojila naslov državnih prvakinj, verjame, da je možno več predlogov vpeljati tudi v slovenski dekliški nogomet: »Tudi ostale države so imele zelo zanimive teme, iz katerih smo določene stvari zabeležili in jih bomo postopoma poskušali vpeljati v naš sistem. Vsekakor bo to odvisno od krovne organizacije, pa vendar menim, da lahko tudi posamezniki v klubih te informacije dobro izkoristimo in jih vpeljemo v vsakodnevno prakso.«


Z vpeljevanjem pozitivnih praks iz nam primerljivih držav lahko tudi v Sloveniji dvignemo množičnost in kakovost dekliškega nogometa.

FOTO: arhiv Karmen Ulbin


71 views0 comments
bottom of page